• Dansk
  • Svenska
  • Norsk
Skandinaviens
Cuba Specialist

Litt informasjon før turen til Cuba

Pass og visum

Først er det viktig at dere sjekker at passet er gyldig i 3 måneder etter reisens slutt. Ta gjerne med en kopi av passet. Husk reiseforsikring. Alle besøkende må ha med reiseforsikringsbevis som viser at forsikringen dekker medisinsk hjelp og behandling i utlandet. Har dere ikke dette kan dere måtte tegne dette ved ankomst: Det koster ca.40 Euro for de dagene dere skal være der. Dere kan bli oppfordret på flyplassen til å vise fram dette reisebeviset, så ha det klart i håndbagasjen. Ta også godt vare på gjenparten av visumet, som skal leveres i passkontrollen ved utreise.

Vaksiner

Vaksiner er alle selv ansvarlige for å sjekke opp. Her har alle ulike utgangspunkt ettersom hvor lenge siden det er man tok vaksiner sist og hvor man tidligere har reist. Fastlege eller helsestasjon vil vite hva du trenger.

Bagasje

Vær oppmerksom på at det kan være noe kaotisk ved bagasjeutleveringen i Havana. Det er 2 bånd, og noen ganger blir kofferten satt på gulvet av personalet. Vær nøye med at kofferten ikke veier mer enn 23 kilo. De har blitt veldig strenge på dette både i Oslo, Paris/Amsterdam og Havanna. Overvekt er dyrt.

Valuta

Myntenheten på Cuba heter convertible pesos (CUC). Det enkleste er å bruke VISA-kort, som kan brukes i banker, på spesielle vekslingskontorer (CADECA), eller i minibankene som finnes mange steder på Cuba. Det er et lavt uttaksgebyr som spesifiseret før godkjennelse av beløpet. I banker/CADECA’er skal du vise pass ved veksling. På grunn av den amerikanske blokkaden kan ikke American Express, Diners eller andre kort som har forbindelse med USA, brukes. Det kan også være vanskelig med Mastercard. Euro er meget kurant å veksle overalt, ikke amerikanske dollar. Ingen butikker eller restauranter aksepterer kort. Dere kan veksle på flyplassen, hvor det er både minibank og vekslingsboder. Husk å be om å få en del av beløpet dere veksler i mindre sedler (1,3, 5 eller 10 CUC). Øvrige sedler er 20 og 50 CUC. Store sedler kan være vanskelig å få brukt i drosjer, på restauranter o.l.

Forberedelse

For at du skal få mest mulig ut av de dagene vi er på Cuba, vil jeg komme med noen tips om hva du kan gjøre på forhånd, og noen ting du kan ha med:

Jeg anbefaler 2 bøker: ”Dette er Cuba. Alt annet er løgn” av Vegard Bye og Dag Hol eller Det nye Cuba av Even Sandvik Underlid. Disse treffer pulsen på Cuba på en fortreffelig måte, og er skrevet av nordmenn med god erfaring fra opphold på Cuba. Ta gjerne med en liten lommeordbok spansk/norsk eller en parlør. Nyttig spesielt når man er på egenhånd. Prøv å lære noen hilse-ord, spørre-ord, tall osv. Dette er svært nyttig å kunne fordi få cubanere snakker engelsk. Ta gjerne også med en reiseguide, for eksempel ”Reiseguide CUBA” e.l.

Mange ting er mangelvare på Cuba, og vi har lært at visse ting er godt å ha med hjemmefra; solkrem, myggolje, noen pakker lommetørkler til bruk som toalettpapir utenfor hotellet. Enkelt reiseapotek med plaster, litt for magen som for eksempel Imodium, smertestillende og naturligvis det dere evt bruker av faste medisiner. En liten paraply er alltid nyttig og en lommelykt kan også komme godt med. Restlager av dette er også fine gaver ved hjemreise.

En del ønsker kanskje å ta med seg litt småsaker for å gi bort til folk man møter, for cubanerne er veldig mye fattigere enn oss. Man vil treffe mange mennesker man der og da gjerne vil gjøre noe for og da er en liten gave alltid velkommen. Jeg vil snakke mer om dette ved ankomst i Havana. Dere skal ikke føle at dette er noe dere må dele ut hele tiden, ei heller til alle og enhver. Kanskje aller minst til barna som har begynt å tigge i enkelte områder på Cuba. Vi ønsker ikke å oppmuntre til dette, så generelt alltid NEI til barn.

Eldre mennesker derimot er kanskje de som har det aller vanskeligst på Cuba i dag, så disse oppfordrer jeg til å gi til. Noen ganger er det nok med et smil og en klem, men ellers er også en kulepenn for eksempel en viktig gave eller litt småpenger. Jeg oppfordrer dere alle til å kikke i skuffer og skap før dere reiser hjemmefra og fylle opp bagasjekvoten med det dere har. Det er ikke nødvendig å kjøpe inn noe. Tenk på å ta med ting dere kan legge igjen ved avreise også med tanke på klær og sko dere bruker på reisen.

Jeg jobber med mange fattige mennesker i Havana og jeg vil ta dere med for å se prosjektene der jeg jobber hvis det blir mulighet for det i programmet vårt. Disse menneskene mangler alt. Klær dere har vokst fra eller bare ikke bruker lenger er derfor kjempefine gaver. Sko likedan. Spesielt herreklær er det et stort behov for, men ellers alt hva dere har. Ikke kjøp noe. Se i skapene deres og spør familie og venner og arbeidskollegaer.

Vi skal kanskje også innom en liten landsbyskole der det er hyggelig å kunne levere noe til barna. Det er en liten skole med under 20 elever på hele skolen. Vi får normalt ikke dele ut direkte til hver enkelt da de er opptatt av en rettferdig fordeling til de som evt er fraværende e.l, men vi har vært her mange ganger og jeg ser at det vi legger igjen blir rettferdig fordelt blant barna og tas i bruk på skolen. De ønsker seg spesielt utstyr til skolen som spill, fotball, hoppetau etc og annet elevene kan ha glede av i fellesskap. De mangler også her alt, så se hva dere har hjemme eller i deres omgangskrets. Viskelær, kladdeblokker, fargeblyanter er også fine gaver. Har man gamle mobiltelefoner, laptoper eller minnepinner er dette naturligvis også fantastiske gaver. Cuba har for kort tid siden entret dataalderen noen tiår etter oss.

Det er selvsagt opp til enhver om man ønsker å ha med noe å gi bort. På tidligere turer har noen hatt med noe, andre ingenting. Dette er helt opp til hver enkelt, men vi ønsker å kanalisere gavene til de vi vet trenger det aller mest.

Mobiltelefoni

Mobiltelefonene våre virker på Cuba, men både sms og særlig samtaler med Norge er dyrt. Det finnes WIFI på noen av hotellene, men det går tregt. Det er andre stikk-kontakter på Cuba, slik at man må ha en omformer for å lade mobilen, batterier til kameraet osv. Det kan kjøpes billig på for eksempel Clas Ohlsson. Husk også på å ha med det dere trenger av minnekort og batterier da dette er vanskelig å finne. Det er ikke så mye å få kjøpt på Cuba, men det finnes markeder med en del fine ting som T-skjorter, humidorer til sigarer, duker, brukskunst, og malerier. Og sigarer selvsagt og rom. Dette kommer vi tilbake til.

Tips

Tips er meget vanlig overalt, det er den viktigste inntektskilden til de som jobber i turistnæringen. På restauranter og i drosjer runder man av litt oppover, ikke mye, maks 5-10%. Når turen er slutt, er det vanlig av gruppene å gi den cubanske guiden og buss-sjåføren en liten takk. Ca. 15 CUC fra hver deltaker til hver. Men dette beløpet bestemmer man selvsagt selv. Mer om dette når vi sees, da vi har en fin ordning som har fungert i mange av gruppene. Det er selvsagt enda flere praktiske ting som vi vil informere om når vi sees på Cuba, men dette er det viktigste på forhånd. 

Jeg håper dere vil møte cubanerne med et åpent og fordomsfritt sinn. Cuba er veldig forskjellig fra mange land dere kjenner fra før. Ta høyde for en viss overbærenhet med logistikk og serviceinnstilling. Ting er ikke er som vi er vant med hjemme på godt og vondt, men jeg skal gjøre alt for at dere får en uforglemmelig reise. Tålmodighet og romslighet er gode egenskaper. Svært få drar uberørt tilbake fra Cuba. Gled dere til et møte med annerledeslandet Cuba. Det vil være en reise du aldri vil glemme og jeg gleder meg til å være sammen med dere.

Hilsen

Kristin, din reiseleder for Cuba Reiser på Cuba

bubble